Hotel Marina og Vedbæks historie

Storhotellet ved Vedbæk Havn åbnede for første gang sine døre i 1965, og har siden sat et uforglemmeligt præg på promenaden, byen og dens lokale befolkning. Selvom hotellet har skiftet bestyrere og set flere renoveringer, så har det siden åbningsceremonien været Vedbæks maritime midtpunkt, præcis som arkitekten Ole Helweg og ejeren J.P. Christiansen oprindeligt havde udtænkt det.

Vedbæk har dog spillet en vigtig rolle for forbipasserende længe før Hotel Marina blev til. Allerede for 7000 år siden boede der en jægerbefolkning i området, som man kan se spor af på Vedbækfundenes permanente udstilling. Sidenhen har Vedbæk gået igennem mange epoker, men det er som fiskerleje, at den fik sin status. Således kom den første kro til byen, omkring 1650. Dengang kunne man få mad, drikke og husly på stedet, så noget er da blevet ved det gamle på Vedbæk havns hoteller.

Vedbæk Kro og Gæstgiveri stod over for flere prøvelser i starten af det 19. århundrede i forbindelse med den engelske invasion. Den danske flåde blev splittet ad, Danmark mistede sin position som international handelsmagt, og det gik selvfølgelig ud over antallet af indrejsende. Heldigvis begyndte danskernes held at vende fra midten af det 19. århundrede og Vedbæk fik et nyt segment af gæster: sommerhusejere, kunstnere og kulturentusiaster.

I 1898 nedbrændte Vedbæk Hotel, og i stedet kom et traktørsted, der led samme skæbne. Det var først i 1960’erne grundstene for Hotel Marina, som stadig står her i dag, blev lagt. Hvad fremtiden bringer, må tiden vise, men vi håber på at bevare ånden og gæstfriheden, som har præget stedet såvel som området i flere hundrede år.